Huid op huid

Als een moeder puur op haar gevoel en met het volste vertrouwen met haar baby kan omgaan is het voor mij als hulpverlener extra genieten.
Hieronder een van de mooie momenten die me bij blijven.

De baby waar ik laatst kraamde werd met een wat lager geboortegewicht geboren dan verwacht. Na een nacht observatie in het ziekenhuis kwamen ze thuis.

Moeder droeg de baby bijna continue op haar blote huid en zodra het meisje erom vroeg legde zij haar bij de borst. Het oudere dochtertje was net 3 maanden van de borst af en de melk vloeide rijkelijk vanaf de eerste dag. Tussendoor masseerde moeder nog wat melk uit haar borst welke zij met een lepeltje aan haar dochter gaf.
Bijna alle verzorging deden we op of naast moeders blote huid, zelfs wassen. Als moeder sliep lag de kleine dicht bij haar in een warme co-sleeper.
Prachtig te zien dat de temperatuur van de baby constant bleef, haar huidje mooi roze was en zij met de dag alerter werd.
Gewichtsverlies was minimaal en op de vijfde dag na de geboorte woog zij ruim boven geboortegewicht.

Met mijn handen op mijn rug heb ik gekeken naar dit mooie evenwicht tussen moeder en kind en heb met weer een mooie ervaring in de zak van mijn zustersjas de deur zachtjes dichtgetrokken.